ßßß Cookit - przepis na babka czekoladowa z wiśniami

babka czekoladowa z wiśniami

Wykonanie

Chyba przyszedł czas żeby powoli ruszyć ze świątecznymi wypiekami. Zaczynam oczywiście od najpopularniejszych polskich ciast, czyli wielkanocnych bab. Jednak w tym roku postaram się upiec nieco bardziej urozmaicone wersje niż babka cytrynowa czy marmurkowa, którą robiłem w zeszłym roku. Może zrobię kilka mazurków. Jeśli starczy mi czasu to może uda mi się przygotować jakieś bardziej wyszukane ciasta niekoniecznie polskie :) A tymczasem na pierwszy ogień wędruje babka czekoladowa, którą od dziś uwielbiam.
ciasto*:
300 g mąki
220 g masła
200 g cukru
50 g kakao
4 jajka
100 ml mleka
100 ml kremówki 36%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści wiśni świeżych lub ze słoika
*ja upiekłem babkę z połowy porcji
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia, kakao oraz kremówkę. Wyłączyć mikser, dorzucić wiśnie i wymieszać łyżką. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wypełnić ją ciastem. Piec w 180 º C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Babkę wyjąć z formy, kiedy będzie całkowicie zimna.
lukier:
50 g cukru pudru
1-2 łyżeczki gorącej wody
Cukier puder połączyć z wodą. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki, dosypać więcej cukru pudru. Lukrem dekorować zimne ciasto. Lukier plastyczny uformować w jajka i układać na babce. Podawać.
dodatkowo:
pomarańczowy lukier plastyczny (opcjonalnie)
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/babka-czekoladowa-z-wisniami.html