Wykonanie
Chyba przyszedł czas żeby powoli ruszyć ze świątecznymi wypiekami. Zaczynam oczywiście od najpopularniejszych
polskich ciast, czyli wielkanocnych bab. Jednak w tym roku postaram się upiec nieco bardziej urozmaicone wersje niż babka cytrynowa czy marmurkowa, którą robiłem w zeszłym roku. Może zrobię kilka mazurków. Jeśli starczy mi czasu to może uda mi się przygotować jakieś bardziej wyszukane ciasta niekoniecznie polskie :) A tymczasem na pierwszy ogień wędruje babka czekoladowa, którą od dziś uwielbiam.ciasto*:300 g
mąki220 g
masła200 g
cukru50 g
kakao4
jajka100 ml
mleka100 ml kremówki 36%2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 garści
wiśni świeżych lub ze słoika*ja upiekłem babkę z połowy porcji
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno
jajka,
mleko,
mąkę i
proszek do pieczenia,
kakao oraz kremówkę. Wyłączyć mikser, dorzucić
wiśnie i wymieszać łyżką. Formę do babki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą, wypełnić ją
ciastem. Piec w 180 º C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Babkę wyjąć z formy, kiedy będzie całkowicie zimna.
lukier:50 g
cukru pudru1-2 łyżeczki gorącej
wodyCukier puder połączyć z
wodą. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę
wody, jeśli za rzadki, dosypać więcej
cukru pudru. Lukrem dekorować zimne ciasto.
Lukier plastyczny uformować w
jajka i układać na babce. Podawać.dodatkowo:
pomarańczowy lukier plastyczny (opcjonalnie)Smacznego! :)