ßßß Cookit - przepis na MURZYNEK Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM LUKREM

MURZYNEK Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM LUKREM

nazwa

Wykonanie

Mokry i bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Kilka kawałków podałam polane kwaśnym lukrem wiśniowym (ten kolor!), a część dodatkowo przełożyłam dżemem o tym samym smaku, i właśnie ta wersja smakowała mi najbardziej.
Ciasto możecie upiec również bez wiśni, po upieczeniu przełożyć dowolnym dżemem i posypać cukrem pudrem, jak tradycyjny murzynek.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
120 g masła
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiśni bez pestek (świeże lub mrożone) na lukier : sok wiśniowy i cukier puder
do posypania : płatki migdałowe, granola, ulubione pestki
Wykonanie:
Cukier, mleko, kakao i masło umieścić w garnku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajka rozbełtać widelcem w szklance. Do kakaowej, ostudzonej mieszanki dodać jajka, zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając.
Surowe ciasto przełożyć do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem), na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec 40-50 min. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Z soku wiśniowego i cukru pudru ukręcić lukier, polać nim ostudzone ciasto. Całość posypać granolą, płatkami migdałowymi lub ulubionymi pestkami. Murzynka można również przekroić na pół i przełożyć wiśniowym dżemem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/04/murzynek-z-wisniami-i-wisniowym-lukrem.html