Wykonanie
Zanim jeszcze nadejdzie
pora na
śliwki i
morele, przygotowuję knedle z dodatkiem
truskawek. To jeden z moich ulubionych letnich obiadów, zaraz obok pierogów z
truskawkami. Te pyszne kluseczki, przygotowane z ciasta na bazie
mąki,
ziemniaków i
jajek znikają z talerza w oka mgnieniu. Poza sezonem można je przygotować także z dodatkiem
mrożonych owoców, choć ze świeżymi smakują zdecydowanie dużo lepiej.
Składniki:(na około 20-25 sztuk)około 800-850 g
ziemniaków (waga po obraniu)2
jajkaokoło 250 g
mąki pszennej typ 550 +
mąka do podsypywaniaszczypta
soli20-25 szt.
truskawekokoło 10-12 łyżeczek
cukruPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie, odcedzamy je i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gotowe
ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę do mielenia. Formujemy kopczyk z dołkiem po środku. Do środka wbijamy
jajka oraz przesiewamy
mąkę z
solą. Całość mieszamy łyżką, a następnie szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (Uwaga! Nie zagniatamy zbyt długo, ponieważ wówczas ciasto zacznie się lepić do rąk). Ilość
mąki podczas przygotowania będzie zależeć od rodzaju
ziemniaków oraz wielkości
jajek, zatem konieczne może być zwiększenie jej ilości.
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Przystępujemy do lepienia knedli. Bierzemy porcję ciasta i lekko rozpłaszczamy ją na dłoni. Po środku układamy
truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki) oraz pół łyżeczki
cukru. Następnie zlepiamy brzegi ciasta, formując kulę. Gotowego knedla możemy potoczyć jeszcze przez chwilę
między dłońmi, aby dobrze się uformował. Czynności powtarzamy, a tak przygotowane knedle układamy na oprószonym
mąką blacie. Surowe knedle nie powinny jednak leżeć zbyt długo, ponieważ
owoce w
kontakcie z
cukrem puszczą sok, więc kluski mogą zacząć się rozklejać. Z tego powodu polecam lepić i gotować je partiami np. po 10 sztuk.Knedle gotujemy, wrzucając je na osolony wrzątek. Grzejemy je na wolnym ogniu, tak aby
woda lekko bulgotała, wówczas czas gotowania wyniesie około 4-5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Podajemy z posłodzoną
śmietaną i kawałkami świeżych
truskawek.Smacznego!