Wykonanie
Pamiętacie przepis na pesto z
czosnku niedźwiedziego ? Tym razem mam dla Was sposób jak je wykorzystać. Bardzo proste danie, czyli
makaron z aromatycznym pesto. Do tego wiosenne
szparagi oraz grillowane
pomidorki, a dla dopełnienia całości chrupiące
pestki dyni. Typowy comfort food, czyli znakomity obiad w kilka minut. :) Możecie przygotować pesto z poprzedniego przepisu lub z tego poniżej, ponieważ lekko zmodyfikowałam recepturę. Pojawia się tutaj
oliwa cytrynowa oraz
orzechy nerkowca.

Składniki:200 g
makaronu spaghetti10
szparagów8
pomidorków koktajlowychgarść pestek dynitarty
parmezansólpesto:1 pęczek
czosnku niedźwiedziego (około 25 liści)35 g pestek dyni30 g
nerkowców15 g wyłuskanego
słonecznika3 łyżki stołowe
parmezanu50 ml
oliwy30 ml
oliwy cytrynowej*1 ząbek
czosnku*
sól,
pieprz*Jeśli nie macie
oliwy cytrynowej, dodajcie 1,5 łyżki
soku z cytryny i 80 ml zwykłej
oliwy.Przygotowanie:Na początku przygotowujemy pesto.
Czosnek niedźwiedzi płuczemy pod zimną
wodą. Liście odrywamy od łodyżek i osuszamy na ściereczce.
Orzechy,
pestki dyni oraz
słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Przekładamy je do malaksera lub kielicha blendera. Dodajemy posiekany
czosnek niedźwiedzi, ząbek
czosnku oraz tarty
parmezan. Miksujemy na gładkie pesto, stopniowo dolewając oba rodzaje
oliwy. Jeżeli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy więcej
oliwy. Na koniec doprawiamy całość do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni,
pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i lekko podsmażamy na patelni grillowej, a
szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Do gotowego
makaronu dodajemy kilka łyżek pesto, grillowane
pomidorki, pokrojone na kawałki ugotowane
szparagi oraz uprażone
pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i posypujemy tartym
parmezanem.Smacznego!Do przygotowania tej potrawy nie zużyjecie całej porcji pesto. Jego nadmiar należy przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce, bądź zamrozić w foremkach do
lodu.