ßßß Cookit - przepis na Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego ? Tym razem mam dla Was sposób jak je wykorzystać. Bardzo proste danie, czyli makaron z aromatycznym pesto. Do tego wiosenne szparagi oraz grillowane pomidorki, a dla dopełnienia całości chrupiące pestki dyni. Typowy comfort food, czyli znakomity obiad w kilka minut. :) Możecie przygotować pesto z poprzedniego przepisu lub z tego poniżej, ponieważ lekko zmodyfikowałam recepturę. Pojawia się tutaj oliwa cytrynowa oraz orzechy nerkowca.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
10 szparagów
8 pomidorków koktajlowych
garść pestek dyni
tarty parmezan
sól
pesto:
1 pęczek czosnku niedźwiedziego (około 25 liści)
35 g pestek dyni
30 g nerkowców
15 g wyłuskanego słonecznika
3 łyżki stołowe parmezanu
50 ml oliwy
30 ml oliwy cytrynowej*
1 ząbek czosnku*
sól, pieprz
*Jeśli nie macie oliwy cytrynowej, dodajcie 1,5 łyżki soku z cytryny i 80 ml zwykłej oliwy.
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy pesto. Czosnek niedźwiedzi płuczemy pod zimną wodą. Liście odrywamy od łodyżek i osuszamy na ściereczce. Orzechy, pestki dyni oraz słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Przekładamy je do malaksera lub kielicha blendera. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi, ząbek czosnku oraz tarty parmezan. Miksujemy na gładkie pesto, stopniowo dolewając oba rodzaje oliwy. Jeżeli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Na koniec doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i lekko podsmażamy na patelni grillowej, a szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Do gotowego makaronu dodajemy kilka łyżek pesto, grillowane pomidorki, pokrojone na kawałki ugotowane szparagi oraz uprażone pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Do przygotowania tej potrawy nie zużyjecie całej porcji pesto. Jego nadmiar należy przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce, bądź zamrozić w foremkach do lodu.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/05/makaron-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html