Wykonanie
Niezbyt często piekę
ciasteczka, jednak te przygotowane z poniższego przepisu, to moje ulubione. Robiłam je już kilka
razy, modyfikując ilość
masła orzechowego, zależnie od posiadanej aktualnie ilości.
Ciasteczka są po prostu genialne, mocno chrupiące i
orzechowe. Bardzo lubię zabierać je ze sobą w podróż, ponieważ łatwo się przechowują i długo pozostają świeże. Podczas wyjazdów pomijam tylko przygotowanie
czekoladowej polewy, aby
ciasteczka były jeszcze łatwiejsze w transporcie. :)

Składniki:(20-25 dużych
ciastek)200 g miękkiego
masła180 g
cukru175 g
masła orzechowego185 g
mąki pszennej2
jajka1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody½ łyżeczki
solido dekoracji:100 g
groszków czekoladowych2-3 łyżeczki słodkiej
śmietankiPrzygotowanie:Za pomocą miksera ucieramy
masło z
cukrem, aż będzie puszyste i kremowe. Następnie dodajemy
masło orzechowe,
jajka oraz esencję
waniliową. Miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól. Suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych, miksując całość na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W tym czasie formujemy
ciasteczka. Za pomocą gałkownicy (łyżki do
lodów) nabieramy kulki ciasta. Następnie umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i delikatnie spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy przez 10-12 minut. Po upieczeniu, odczekujemy kilka minut przed ściągnięciem ich z blachy, ponieważ będą bardzo miękkie. Później przekładamy je na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia (wówczas stwardnieją). W tym czasie umieszczamy w kąpieli
wodnej groszki czekoladowe wraz ze
śmietanką. Ciągle mieszamy, aż powstanie gładka i lśniąca polewa. Za pomocą łyżeczki ozdabiamy zimne
ciasteczka polewą czekoladową. Pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego!
