ßßß Cookit - przepis na Muffinki z masłem orzechowym i białą czekoladą

Muffinki z masłem orzechowym i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

W dzieciństwie uwielbiałam masło orzechowe. Potem nastąpiła niepokojąco długa przerwa, w czasie której całkowicie zapomniałam o tym produkcie. Na szczęście "stara milość nie rdzewieje", odkryłam je na nowo, również jako produkt idealnie nadający się do wypieków. Okazało się, że świetnie łączy się z białą czekoladą, a sam nadaje oryginalnego smaku.
(14 muffinek)
150g mąki razowej (żytniej, typ 2000)
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
60g masła
125g masła orzechowego
100g brązowego, drobnego cukru
1 jajko
125ml mleka
180g białej czekolady (posiekanej)
Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W innej misce utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodawać mieszankę z mąką na przemian z mlekiem, cały czas miksując. Dodać pokrojoną czekoladę i ręcznie wymieszać.
Wypełnić ciastem foremki do muffinek lub papilotki do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/02/muffinki-z-masem-orzechowym-i-biaa.html