ßßß
Cookit - przepis na Muffinki z masłem orzechowym i białą czekoladą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Muffinki z masłem orzechowym i białą czekoladą
Składniki
Mąka razowa
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Sól
Masło
Masło orzechowe
Cukier
Jajko
Mleko
Czekolada
Wykonanie
W dzieciństwie uwielbiałam
masło orzechowe
.
Potem
nastąpiła niepokojąco długa przerwa, w czasie której całkowicie zapomniałam o tym produkcie. Na szczęście "stara milość nie rdzewieje", odkryłam je na nowo, również jako produkt idealnie nadający się do wypieków. Okazało się, że świetnie łączy się z
białą czekoladą
, a sam nadaje oryginalnego smaku.(14 muffinek)150g
mąki razowej
(żytniej, typ 2000)50g
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki
soli
60g
masła
125g
masła orzechowego
100g brązowego, drobnego
cukru
1
jajko
125ml
mleka
180g
białej czekolady
(posiekanej)
Wymieszać dwa rodzaje
mąki
z
proszkiem do pieczenia
,
sodą
i
solą
. W innej misce utrzeć
masło
z
masłem orzechowym
i
cukrem
. Dodać
jajko
i ponownie zmiksować. Dodawać mieszankę z
mąką
na przemian z
mlekiem
, cały czas miksując. Dodać pokrojoną
czekoladę
i ręcznie wymieszać.Wypełnić
ciastem
foremki do muffinek lub papilotki do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!
Źródło:
http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/02/muffinki-z-masem-orzechowym-i-biaa.html
Przepisy powiązane
Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą
Składniki powiązane (0)