ßßß
Składniki:(na dwie porcje)kilka liści sałaty masłowejgarść rukoli1 pomidor70 g sera pleśniowego bluepestki z ½ granatu1 gruszkagarść orzechów włoskich2 stołowe łyżki miodu1 stołowa łyżka octu balsamicznegoPrzygotowanie:Liście sałaty oraz rukoli płuczemy, a następnie osuszamy. Pomidora kroimy w ósemki, a ser dzielimy na cząstki. Na suchej patelni umieszczamy grubo posiekane orzechy włoskie, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz miód. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy ocet balsamiczny. Grzejemy do momentu aż gruszki zmiękną. Na talerzach układamy sałatę, rukolę, kawałki pomidora, ser oraz pestki granatu. Na koniec dodajemy gruszkę oraz orzechy. Całość polewamy sosem, który powstał na patelni w trakcie karmelizacji. Sałatkę podajemy natychmiast po przygotowaniu. *Smacznego!* Jeśli spodziewacie się gości warto przygotować bazę sałatki wcześniej, a karmelizowane gruszki tuż po ich przybyciu. W kontakcie z ciepłym sosem, liście sałaty oraz rukoli szybciej zwiędną. Jeśli wyserwujecie sałatkę na świeżo, przez dłuższy czas będzie wyglądać apetycznie.