Wykonanie
Brak Wam pomysłu na
sałatkę na sylwestra lub inne imprezy? Ależ proszę bardzo: ta smaczne
sałatka dobra sprawdza się jako element menu każdej imprezy... w zasadzie, to sprawdza się nawet bez okazji. To ciekawe połączenie kilku, uzupełniających się smaków. Nie tylko smaczne, ale po okresie świątecznego obżarstwa, dość ciężkiego jedzenia i sałatek z dodatkiem niemałych ilości
majonezu, ta z
rukolą i
granatem to bardzo miła i lżejsza odskocznia.
- 3 garście umytej i osuszonej
rukoli- pół
owocu granatu- 10
orzechów włoskich-
gruszka-
ser pleśniowy (ja użyłam błękitnego Lazura)
sos winegret z soku
granatu:2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
soku z cytryny, 6 łyżek soku z ziaren
granatu, łyżeczka
musztardy Dijon,
czarny pieprz (wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie wymieszać)
Rukolę układamy na dużym, płaskim talerzu. Na niej kładziemy w dowolnej kolejności:
gruszkę pokrojoną w paski,
ser pokrojony w kostkę,
orzechy i kilka łyżek ziarenek
granatu. Wszystko skrapiamy przygotowanym wcześniej
sosem winegret z soku
granatu.Smacznego!!