Wykonanie
Orzechowiec to bardzo popularne, polskie ciasto. Mnie kojarzy się ze Świętami równie mocno jak miodownik, czy sernik. Blaty kruchego ciasta przełożone
budyniem, a na wierzchu pyszny kajmak z
orzechami. To ciasto bez wątpienia posmakuje Wam oraz Waszym gościom w trakcie rozmaitych uroczystości. Dodatkową zaletą tego wypieku jest fakt, że możecie upiec go wcześniej. Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, lub nawet na trzeci dzień od przygotowania. Wówczas kruche ciasto kruszeje i staje się jeszcze pyszniejsze.

Składniki:ciasto:500 g
mąki pszennej typ 5502
jajka3 łyżki
miodu wielokwiatowego125 g
masła½ szklanki
cukru½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniagarść posiekanych
orzechów włoskichmasa budyniowa:2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru3 szklanki
mleka¾ szklanki
cukru200 g
masłamasa z
orzechami:400 g kajmaku w puszce
orzechy włoskiedodatkowo:
likier orzechowy do nasączenia ciastaPrzygotowanie:Przygotowania orzechowca rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu. Oba opakowania budyniu rozpuszczamy w jednej szklance zimnego
mleka. Pozostałą część zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy mieszaninę budyniową i ciągle mieszając grzejemy, do momentu zgęstnienia masy. Gotowy
budyń odstawiamy do ostudzenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.Na stolnicy siekamy
masło razem z
mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy, aż powstanie zwarta kula. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, aby otrzymać trzy blaty o wymiarach: 31 cm x 24 cm. Układamy je w prostokątnej formie wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy płat ciasta pieczemy oddzielnie przez około 13 minut w temperaturze 180 ºC. Po wyjęciu z piekarnika każdy placek zostawiamy w formie przez kilka minut, aby zesztywniał i nie popękał przy wyjmowaniu.Gdy ciasto jest gotowe kończymy przygotowanie masy budyniowej. W dużej misce ucieramy
masło na biały puch za pomocą miksera i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączamy
likierem orzechowym, smarujemy połową masy budyniowej i przykrywamy drugim plackiem. Czynności powtarzamy, a na wierzchu ciasta kładziemy masę kajmakową oraz posiekane
orzechy włoskie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je po upływie 24h, wówczas smakuje najlepiej.Smacznego!


Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie
orzechów znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).