Wykonanie
Gdy piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers . Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany. Postanowiłam stworzyć swoją wersję, taką, która w pełni będzie odpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers.
Biszkoptowe –
miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z
kajmakiem i
orzechami w karmelu
miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z
miodem jest twarde, to pomimo dużego dodatku
miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie!

Składniki:
Biszkopt:– 5
jajek;– 1/2 szklanki
miodu;– 1/4 szklanki
cukru;– 3,5 szklanki
mąki pszennej tortowej;– 1 szklanka wystudzonej
herbaty;– 2/3 szklanki
oleju;– 2 łyżeczki
sody oczyszczonej;– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia;
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
miód,
herbatę, przesianą
mąkę z
sodą i
proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać
olej i znów zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą
soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłużKrem budyniowy:– 3/4 l
mleka– 2 budynie
śmietankowe z
cukrem– 200 g
masła;Budynie rozrobić w szklance
mleka. Pozostałe
mleko zagotować i dodać
budyń cały czas mieszając. Gdy
budyń ostygnie utrzeć
masło dodając po łyżce budyniu.
Orzechowy karmel:– 30 dag obranych posiekanych
orzechów włoskich;– 100 g
masła;– 2 łyżki
miodu;– 1/4 szklanki
cukru;
Masło,
miód i
cukier rozpuścić, dodać
orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty.Dodatkowo:– 1/2 słoika
powideł śliwkowych– puszka masy kajmakowej (lub
mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny)Składanie ciasta.Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować
kajmakiem i na wierzchu karmelem
orzechowym. Wstawić do lodówki.Smacznego!