ßßß
Składniki:2 średniej wielkości cukinie75 g suszonych grzybów (około 3 garści)1 cebula2 łyżki stołowe dymki liofilizowanej (można zastąpić świeżą)100 g sera koziego (u mnie kawałek sałatkowego i grillowego)20 g tartego parmezanu2 ząbki czosnkuoliwa do smażenia2 łyżki masłasól, pieprzszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie:Grzyby zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, ponieważ stwardnieją. Zostawiamy je do namoczenia przez około 15-20 minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ z pestkami, tak aby powstały "łódeczki". Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy liofilizowaną dymkę, odsączone grzyby oraz masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowym farszem grzybowym napełniamy cukinie. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Całość posypujemy startym parmezanem i oprószamy szczyptą pieprzu cayenne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Smacznego!