ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana grzybami leśnymi i serem kozim

Cukinia faszerowana grzybami leśnymi i serem kozim

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam cukinię! To chyba najbardziej wdzięczne warzywo w kuchni zaraz po dyni. Można z niej zrobić praktycznie wszystko... lekko pikantne leczo, delikatną zupę, chrupiące placki lub słodkie ciasta. Tym razem jednak postawiłam na klasykę, czyli cukinię zwyczajnie nafaszerowałam. :)
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
75 g suszonych grzybów (około 3 garści)
1 cebula
2 łyżki stołowe dymki liofilizowanej (można zastąpić świeżą)
100 g sera koziego (u mnie kawałek sałatkowego i grillowego)
20 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
2 łyżki masła
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, ponieważ stwardnieją. Zostawiamy je do namoczenia przez około 15-20 minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ z pestkami, tak aby powstały "łódeczki". Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy liofilizowaną dymkę, odsączone grzyby oraz masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowym farszem grzybowym napełniamy cukinie. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Całość posypujemy startym parmezanem i oprószamy szczyptą pieprzu cayenne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/08/cukinie-faszerowane-grzybami-lesnymi-i.html