Wykonanie
Bardzo lubię zupy krem. W zasadzie mogłabym się żywić tylko nimi. :) Dzisiaj mam dla Was zupę
serową z
cheddara....aksamitną, sycącą, o wyrazistym smaku. Jeśli nie ma macie w domu
cheddara możecie użyć innego
sera np. edamskiego, lecz wtedy zupa będzie miała mniej wyrazisty smak.

Składniki:zupa:200 g
sera cheddar400 ml
bulionu z kurczaka2
żółtka250 ml
śmietanki kremówki2
ziemniaki średniej wielkości1 duża
cebula2 łyżki
oliwyszczypta
kurkumysól i
pieprz do smaku
koperekgrzanki :ząbek
czosnkułyżka
masła1 kromka
chleba żytniegoPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do małego garnka, zalewamy kremówką i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i lekko podsmażamy na niej drobno posiekaną
cebulę. W garnku umieszczamy
ziemniaki oraz przygotowaną wcześniej
cebulę. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
kurkumą, zalewamy
bulionem i grzejemy do momentu aż
ziemniaki zmiękną.W tym czasie przygotowujemy grzanki.
Chleb kroimy w równą kostkę i rumienimy na suchej patelni. Gdy kawałki
chleba staną się chrupkie, wyłączamy palnik, a na patelnię dodajemy łyżkę
masła oraz wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. W momencie kiedy całe
masło wsiąknie w grzanki, możemy je zdjąć z patelni.Garnek z
serem i
śmietanką wstawiamy do kąpieli
wodnej. Gotujemy na parze, mieszając co jakiś czas, aż
cheddar się rozpuści i połączy z kremówką. Gotową masę
serową przelewamy powoli do gorącego
bulionu z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy na gładki krem i grzejemy jeszcze przez1-2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia i wbijamy do niej po jednym
żółtku, cały czas mieszając. Podajemy od razu z dodatkiem grzanek i szczyptą świeżego
koperku. Smacznego!