ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewające risotto z dynią i marchewką

Rozgrzewające risotto z dynią i marchewką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was danie na chłodne, zimowe wieczory. Swoimi kolorami z pewnością rozjaśni aurę, roztaczającą się za oknami... W dodatku jest to potrawa bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu. Jeśli macie jakąś sporą dynię w spiżarni i nie wiecie co z niej przygotować lub jeśli uda Wam się jeszcze kupić ładny okaz w pobliskim markecie, koniecznie spróbujcie tego dania.
Składniki:
(przepis cytuję od Smaki Alzacji)
1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina (u mnie Celebro)
1,5 szklanki wywaru warzywnego
2 ugotowane marchewki
200g upieczonej dyni
sól, pieprz
chilli w płatkach
szczypta suszonej pietruszki/kilka listków świeżej
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy ryż i smażymy do czasu aż się zeszkli. Podlewamy częścią wywaru, wrzucamy pokrojoną, drobno ugotowaną wcześniej marchew i dalej smażymy do czasu aż płyn odparuje i znów podlewamy kolejną częścią wywaru. Następnie kroimy upieczoną dynię, dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Do ryżu dodajemy wino i chilli, dalej gotując do ponownego odparowania płynu. Gdy ryż jest już miękki, wykładamy danie na miseczki i od razu podajemy. Dekorujemy suszoną lub świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Do smacznego obiadu polecam wino. Ja użyłam hiszpańskiego, białego, półwytrawnego wina marki Celebro . Producent poleca je co prawda do owoców morza, jednak smakowo doskonale komponowało się także z moim risotto.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/01/rozgrzewajace-risotto-z-dynia-i.html