Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was danie na chłodne, zimowe wieczory. Swoimi kolorami z pewnością rozjaśni aurę, roztaczającą się za oknami... W dodatku jest to potrawa bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu. Jeśli macie jakąś sporą
dynię w spiżarni i nie wiecie co z niej przygotować lub jeśli uda Wam się jeszcze kupić ładny okaz w pobliskim markecie, koniecznie spróbujcie tego dania.
Składniki:(przepis cytuję od Smaki Alzacji)1 szklanka
ryżu (najlepiej do risotto)1/4 szklanki białego
wytrawnego wina (u mnie Celebro)1,5 szklanki
wywaru warzywnego2 ugotowane
marchewki200g upieczonej dyni
sól,
pieprzchilli w płatkachszczypta suszonej pietruszki/kilka listków świeżej2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
ryż i smażymy do czasu aż się zeszkli. Podlewamy częścią
wywaru, wrzucamy pokrojoną, drobno ugotowaną wcześniej
marchew i dalej smażymy do czasu aż płyn odparuje i znów podlewamy kolejną częścią
wywaru. Następnie kroimy upieczoną
dynię, dodajemy do
ryżu. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Do
ryżu dodajemy
wino i
chilli, dalej gotując do ponownego odparowania płynu. Gdy
ryż jest już miękki, wykładamy danie na miseczki i od razu podajemy. Dekorujemy suszoną lub świeżą
natką pietruszki. Smacznego!Do smacznego obiadu polecam
wino. Ja użyłam hiszpańskiego, białego,
półwytrawnego wina marki Celebro . Producent poleca je co prawda do
owoców morza, jednak
smakowo doskonale komponowało się także z moim risotto.