Wykonanie
Wczoraj przeżyłam ciężkie, pracowite popołudnie spędzone w kuchni do późnej nocy. Wzięłam się w końcu za produkcje Świątecznych pierniczków, które pokażę niebawem ale przeglądając również wasze nowe wpisy, narobiłam sobie wiele smaków!
makaron,
ryż, pierogi i znów
dynia chodziły mi po głowie stąd pomysł na dzisiejsze danie zjedzone oczywiście
między śniadaniem a obiadem bo nie dałam rady się powstrzymać i zjadłam wszystko dzieląc się tylko z córkami w małej ilości bo męska strona nie wie co dobre i odmówiła! Jak to ktoś zaśpiewał "do zakochania jeden krok" i od tego zaczęła się moja miłość do dyni i risotto! Niekończąca się miłość :-)
Zerknijcie do Amber klik i podziwiajcie jej cudowne Ravioli :-) Życzę Wam cudownego Weekendu!
P.S Może ktoś z Was wie gdzie można zakupić woreczki celofanowe do zapakowania
ciasteczek, pierniczków itd? To byłabym wdzięczna za informację!

mojego przepisu
Składniki: na 2 porcje
1 szklanka
ryżu do risotto
1/4 szklanki białego
wytrawnego wina1,5 szklanki
wywaru warzywnego lub rosołu
2 ugotowane
marchewki200g upieczonej dyni
sól,
pieprzzielona
pietruszkachilli w płatkach
2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek,
dodać
ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli.
Podlać częścią
wywaru, wrzucić pokrojoną drobno ugotowaną
wcześniej
marchew i dalej smażyć do czasu aż płyn odparuje, i znów podlać kolejną częścią
wywaru.
Pokroić upieczoną
dynie, dodać do
ryżu. Doprawić
solą i
pieprzem.
W
między czasie posiekać zieloną
pietruszkę, część z niej dodać do
ryżu wraz z
winem i
chilli,
dalej gotując do ponownego odparowania płynu.
Gdy
ryż jest już kleisty i miękki, wyłożyć na miseczki i od razu podawać.
Smacznego!
Dodaję do akcji: