Wykonanie
Kurczaka można przygotowywać na różne sposoby. Dziś proponuję pikantne udka z
jabłkami, które nadają
mięsu wspaniały aromat. Udka są smaczne i proste w przygotowaniu. Tak naprawdę do nas należy tylko przygotowanie marynaty. Następnie wstawiamy naszego
kurczaka do piekarnika i czekamy godzinę, aż będziemy mogli delektować się jego smakiem. Udka są miękkie i soczyste w środku a zarazem chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz.Składniki :4 udka (pałki)1 soczyste
jabłko200 ml
bulionuMarynata :
majeranekchilisłodka
czerwona paprykaostra
czerwona paprykasól,
pieprzoliwa z oliwekUdka z kurczaka należy oczyścić i osuszyć.
Oliwę z oliwek należy wymieszać z
majerankiem słodką i ostra
czerwoną papryką,
chili,
pieprzem i
solą. Zamarynować
mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Gotowe
mięso przełożyć do rękawa foliowego.
Jabłko umyć, pokroić na ósemki i dołożyć do
mięsa. Całość podlać
bulionem i zawiązać folię. Tak przygotowane udka umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.
Pieczemy ok. 45-50 min w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie rozcinamy folię i zwiększamy temperaturę do 190-200 stopni. Pieczemy jeszcze ok 10 min aż skórka się zrumieni i będzie bardziej chrupiąca.
U mnie w towarzystwie udek wystąpił
ryż z
marchewką i
kukurydzą - przepis tutaj .