ßßß
Składniki:(na 3 porcje)3 garście ryżu2 małe marchewki1/2 cukiniiszczypta soli do posolenia cukinii1 łyżeczka soli do posolenia wody w której będziemy gotować ryż1 płaska łyżeczka pieprzu1 łyżka oliwy
Wykonanie:Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie paski.Układać na talerzu solimy i odstawiamy na ok 15 minut.Ryż płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Gotujemy marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki.Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej (może być zwykła)Cukinie grillujemy/smażymy z obu stron na rumiano.Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą.Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, na talerzu, lub tak jak ja w szklankach - whiskaczówki.Podane na talerzu - ryż mieszamy z marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry cukinii, doprawiamy pieprzem.Jeśli w szklankach - na dno wsypujemy ryż, zwijamy cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku cukinii do szklanki, doprawiamy pieprzem - podajemy.