Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjne, niemieckie pierniczki Lebkuchen. Są dziecinnie proste i przyjemne w przygotowaniu. Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają... ;) Już żałuję, że przygotowałam tylko jedną porcję.

Składniki:

na około 20-30 pierniczków, zależnie od ich wielkości(przepis od: kraina sosny)pierniczki:250g
mąki150g
miodu (u mnie wielokwiatowy)80g
masła2 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika(kupnej mieszanki - 3 łyżeczki)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejlukier:1 szklanka
cukru pudrukilka stołowych łyżek gorącej
wodyPrzygotowanie:
Masło i
miód rozpuszczamy w rondelku, na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie wszystkie suche składniki (
mąkę,
przyprawę do piernika,
cynamon,
proszek do pieczenia i
sodę) przesiewamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą mieszankę
miodowo-
maślaną dodajemy do suchych składników. Całość miksujemy aż składniki się połączą. Gotowe ciasto ugniatamy jeszcze przez 30sekund rękoma. Następnie z ciasta formujemy kulki niewielkiej wielkości i układamy zachowując odstępy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pierniczki lekko spłaszczamy palcami lub za pomocą łyżki. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180st. Gotowe lebkuchen studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy
lukier. Do
cukru pudru stopniowo dodajemy po łyżce stołowej gorącej
wody, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji (
lukier nie powinien być zbyt wodnisty, bo będzie spływał z pierniczków, natomiast zbyt gęsty będzie się ciężko rozprowadzał). Pierniczki przechowujemy metalowej puszce, wraz z kawałkiem
jabłka, który wymieniamy co kilka dni, co zapobiegnie wysychaniu. Smacznego!

