Wykonanie
Lebkuchen to niemieckie pierniczki o wyjątkowo wyrazistym aromacie. Z wierzchu lekko chrupiące, a w środku miękkie. Intensywny smak przypraw korzennych,
cynamonu i
miodu idealnie uzupełnia lukrowa skorupka. Są tak pyszne, że rozeszły się na uczelni w jednej chwili! :) Polecam, są naprawdę wyjątkowe. Jak zwykle lepsze niż sklepowe :)

składniki (ok. 15 sztuk):170 g
mąki40 g
masła100 ml płynnego
miodu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejSuche składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
Masło i
miód rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu. Przestudzić. Ciepłą mieszankę
maślano-
miodową dodać do suchych składników i połączyć mikserem. Gotowe ciasto formować w niewielkie kulki i układać na blasze zachowując odstępy.
Ciastka lekko spłaszczyć łyżką. Piec w 180 ° C przez ok. 12 minut. Odstawić do wystudzenia.
lukier:1/2 szklanka
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyDo
cukru pudru dodawać stopniowo po jednej łyżce gorącej
wody cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie powinno być za dużo
wody, wtedy
lukier będzie spływał z pierniczków. Nie powinien też być zbyt gęsty ponieważ trudno będzie pokryć nim
ciastka.Smacznego! : )




