Wykonanie
To ciasto zdecydowanie podbiło moje
serce. Jest puszyste, rozpływające się w ustach, a w dodatku mocno
czekoladowe. Mimo jesiennego dodatku dyni, pachnie Świętami Bożego Narodzenia - to chyba sprawka
cynamonu. Aromat jaki unosi się w domu w trakcie pieczenia jest po prostu nieziemski... ;). Oczywiście polecenie "Kroić po całkowitym ostudzeniu" spotkało się u mnie z całkowitą ignorancją i połowa ciasta zniknęła jeszcze przed ostudzeniem ;).

Składniki: (Przepis cytuję od Bake&Taste z moimi drobnymi modyfikacjami )suche:

1 szklanka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczka
kakao w proszku1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
soli2/3 szklanki
cukrumokre1/2 szklanki puree z dyni1 całe
jajko2
białka1 łyżka
olejudodatkowo:posypka czekoladowa1/2 szklanki kropelek/łezek
czekoladowychPrzygotowanie:W dużej misce miksujemy wszystkie mokre składniki, a w drugiej łączymy suche. Suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do powstałej masy wrzucamy
groszki czekoladowe i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy (u mnie 22x22cm), posypujemy
czekoladową posypką i pieczemy 15-25 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego!*Jak zrobić puree z dyni? -> kliknij po przepis