ßßß Cookit - przepis na Indyk Marengo

Indyk Marengo

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ramiona indyka 3
przyprawa ziołowa do grilla
oliwa
koncentrat pomidorowy Pudliszki 30 dag
białe wino wytrawne 200 ml
oliwki czarne 40 g
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, ostrym nożem wyjąć kości, podzielić na porcje. Obsypać przyprawą ziołową i odstawić na ok. dwie godziny.
Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć mięso na złoto ze wszystkich stron.
Przełożyć do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i zagotować.
Zmniejszyć ogień i dusić mięso ok. 40 minut. Pod koniec dodać posiekane oliwki i cukier, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kotlecikami ziemniaczanymi lub pieczywem czosnkowym i grzybami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/06/indyk-la-marengo-mieso.html