Składniki:Ciasto: margaryna 1mąka (ile się wgniecie) ok. 30-35 daggęsta śmietana 2-3 łyżkicukier ok. 1 szklankacukier waniliowy 1proszek do pieczenia 1 łyżeczkaNadzienie: kwaśne jabłka ok. 1 kg (lub dżemjabłkowy własnej roboty)cynamon1 białko lub bułka tartaWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem, osączyć. Prodiż lub formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim 3/4 ciasta, posmarować białkiem lub posypać tartą bułką, wyłożyć na to masę jabłkową. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać w kratkę na jabłkach (lub rwać drobne kawałeczki i zakryć masę. Piec ok. 30-40 minut.