ßßß
Składniki:mięso z udźca indyka (lub gulaszowe) ok. 30 dagprzyprawa do mięs Knorr czerwony (lub inna ulubiona)smalec 1 łyżeczkacebula 1sól, pieprzcytryna ¼bulion drobiowy 200 mlpomidory krojone bez skórki ½ puszkikwaśna śmietana 50 mlmąka pszenna 1 łyżeczkaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do mięs Knorr i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Obsmażyć na smalcu, dodać poszatkowaną w piórka cebulę, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do rondla. Cytrynę pokroić w plasterki, położyć na mięso, przykryć i dusić 10 minut.
Wyjąć plasterki cytryny, podlać bulionem i dusić 15 minut,
po czym dodać pomidory z puszki i dusić ok. pół godziny, do miękkości mięsa.
Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.