Wykonanie

Składniki:
mięso z udźca
indyka (lub gulaszowe) ok. 30 dag
przyprawa do mięs Knorr czerwony (lub inna ulubiona)
smalec 1 łyżeczka
cebula 1
sól,
pieprzcytryna ¼
bulion drobiowy 200 ml
pomidory krojone bez skórki ½ puszkikwaśna
śmietana 50 ml
mąka pszenna 1 łyżeczkaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obsypać
przyprawą do mięs Knorr i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Obsmażyć na
smalcu, dodać poszatkowaną w piórka
cebulę, podsmażyć, przyprawić
solą i
pieprzem, przełożyć do rondla.
Cytrynę pokroić w plasterki, położyć na
mięso, przykryć i dusić 10 minut.

Wyjąć plasterki
cytryny, podlać
bulionem i dusić 15 minut,

po czym dodać
pomidory z puszki i dusić ok. pół godziny, do miękkości
mięsa.


Zagęścić
mąką wymieszaną ze
śmietaną, zagotować. Przyprawić
solą i
pieprzem. Podawać z
makaronem.