Wykonanie
Składniki:
ogony wieprzowe lub wołowe ok. 0,5 kg
grzybki suszone 2
sól,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowymarchew,
cebula,
seler po 1
koncentrat pomidorowypapryka mielona,
natka pietruszkimasło 2 łyżki(ewentualnie łyżka
mąki i
masła na zasmażkę)Wykonanie:
Grzybki namoczyć, pokroić. Ogony pozbawić tłuszczu, podzielić na porcje, ugotować z
solą,
pieprzem, zielem i
listkiem laurowym. Dodać
grzybki. Gdy
mięso jest już miękkie, wyjąć z
wywaru, obrać z kości, pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w małe piórka,
marchew w plasterki,
seler można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Usmażyć na
maśle. Do
wywaru dodać
mięso i usmażone warzywa. Zaprawić
koncentratem pomidorowym (ewentualnie zasmażką). Doprawić do smaku
solą i
papryką. Podawać z
makaronem lub grzankami, posypane
natką pietruszki.