ßßß
Składniki:masło roślinne 25 dagmąka pszenna 3 szklankijaja 5cukier 1,5 szklankiproszek do pieczenia 1,5 łyżeczkijabłka 7 (ponad 1 kg)bułka tarta 2 łyżkicynamonwiórki kokosowe 1 paczkamąka ziemniaczana 2 łyżeczkikakao 2-3 łyżkiWykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać 5 żółtek, 3/4 masła i 3/4 szklanki cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na min pół godziny do lodówki, by odpoczęło.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać z cynamonem.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 ciasta. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
W tym czasie ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka,
na nie masę kokosową i całość przykryć resztą ciasta, które również zetrzeć na tarce.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.W między czasie przygotować polewę: Pozostałe masło rozpuścić z 4 łyżkami wody, dodać kakao, wymieszać i zagotować.
Polać jeszcze ciepłe ciasto.Odstawić do wystudzenia.