Wykonanie

Składniki:
masło roślinne 25 dag
mąka pszenna 3 szklanki
jaja 5
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 7 (ponad 1 kg)
bułka tarta 2 łyżki
cynamonwiórki kokosowe 1 paczka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kakao 2-3 łyżkiWykonanie:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać 5
żółtek, 3/4
masła i 3/4 szklanki
cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na min pół godziny do lodówki, by odpoczęło.

W tym czasie obrać
jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać
bułkę tartą i wymieszać z
cynamonem.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 ciasta. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

W tym czasie ubić
białka z pozostałym
cukrem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać
mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.Na zapieczone ciasto wyłożyć
jabłka,

na nie masę
kokosową i całość przykryć resztą ciasta, które również zetrzeć na tarce.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.W
między czasie przygotować polewę: Pozostałe
masło rozpuścić z 4 łyżkami
wody, dodać
kakao, wymieszać i zagotować.

Polać jeszcze ciepłe ciasto.Odstawić do wystudzenia.
