Wykonanie
Po królewsku, to mało powiedziane.To smak bogów.Ponieważ
będę przygotowywać go dopiero w Wigilię, więc nie zamieszczam wszystkich zdjęć - dodam je później, ale o smaku
mogę zapewnić. Właśnie tego "gościa" przyrządzę.

Składniki:
karp 1 (ok.1,2 kg)
włoszczyzna,
cebulapieczarki 1/4 kg
wino białe wytrawne 2/3 szklanki
olej 3 łyżki
mąka 2 łyżki
masło 1 łyżka
żółtka 2
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Karpia oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka.
Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 2 szklankami
wody, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania włożyć
rybę, wlać
wino. Po ugotowaniu (ok. 10-15 minut) wyjąć
karpia,
wywar przecedzić przez sito.
Pieczarki umyć, pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju. Dołożyć
pieczarki. Oprószyć
solą i
pieprzem, usmażyć. W rondlu rozpuścić
masło, wymieszać z
mąką, zasmażyć (bez rumienienia). Przestudzić, wymieszać z
żółtkami i rozrzedzić
wywarem. Dodać
pieczarki. Brytfannę posmarować
masłem, ułożyć
rybę,
pieczarki w sosie. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Podawać z
ziemniakami.