ßßß
Składniki:karp 1 (ok.1,2 kg)włoszczyzna, cebulapieczarki 1/4 kgwino białe wytrawne 2/3 szklankiolej 3 łyżkimąka 2 łyżkimasło 1 łyżkażółtka 2sól, pieprz do smakuWykonanie:
Karpia oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka.
Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania włożyć rybę, wlać wino. Po ugotowaniu (ok. 10-15 minut) wyjąć karpia, wywar przecedzić przez sito. Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć. W rondlu rozpuścić masło, wymieszać z mąką, zasmażyć (bez rumienienia). Przestudzić, wymieszać z żółtkami i rozrzedzić wywarem. Dodać pieczarki. Brytfannę posmarować masłem, ułożyć rybę, pieczarki w sosie. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami.