ßßß
Składniki:pierś kurczaka ½przyprawa Gyrosoliwa 2 łyżki (do smażenia)ryż 1 torebkaimbir 1 łyżeczkasólżurawina suszona 10 dag (1 paczka)pomarańcza duża 1,5natka pietruszki ½ pęczkaziarna słonecznika 10 dag (1 paczka)majonezWykonanie:
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, obficie posypać przyprawą Gyros i odstawić na minimum 15 minut. Następnie usmażyć na złoty kolor. Wystudzić.Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką imbiru. Wystudzić.Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.Ryż przełożyć do salaterki, dodać kurczaka i żurawinę. Skropić sokiem z ¼ pomarańczy, wymieszać.
Pozostałe pomarańcze dokładnie obrać, pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Posypać natką pietruszki i ziarnem słonecznika.
Dodać majonez i dokładnie wymieszać.Odstawić do schłodzenia, na co najmniej godzinę.