Wykonanie

Składniki:
żołądki drobiowe 30dag
włoszczyzna 15 dag
cebula 1
sólgrzyby suszone 1 dag
liść laurowy,
ziele angielskiemasło 3 dag
mąka pszenna 3 dag
pieprz kolorowy świeżo mielony
sos sojowyśmietana gęsta 20 dagWykonanie:Oczyszczone
żołądki drobiowe zalać 1 litrem wrzącej
wody, dodać
sól oraz umyte i opłukane
grzyby suszone. Powoli gotować. Gdy żołądki są ugotowane na wpół miękko, dodać oczyszczoną
włoszczyznę,
cebulę,
przyprawy i gotować, aż
mięso będzie bardzo miękkie. Wyjąc żołądki i
grzyby, pokroić w paski. Z
masła i
mąki zrobić jasną zasmażkę, sos rozprowadzić rosołem, zagotować. Dodać pokrajane żołądki i
grzyby, wymieszać, doprawić do smaku
pieprzem i
sosem sojowym, zagotować; przed wydaniem wymieszać ze
śmietaną. Podawać z
ryżem,
kaszą perłową.