Wykonanie

Składniki:
Ciasto francuskie :
mąka pszenna 0,4 kg
masło 0,4 kg
sólKrem :
jaja 6
cukier puder 100g
wanilia w całości lub
cukier waniliowymąka krupczatka 50 g
mleko 400 ml
cukier puder do piany 50 g
cukier waniliowy do posypaniaWykonanie:Przygotować ciasto: z 2/3
mąki i ¾
masła wyrobić ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Z reszty
mąki,
masła,
soli i
wody wyrobić drugie ciasto i odłożyć do schłodzenia, po czym rozwałkować je nadając prostokątny kształt, na środku ułożyć ciasto maślane, przykryć rozwałkowanym
ciastem. Oba ciasta razem rozwałkować, złożyć, ponownie rozwałkować i zostawić, aby odpoczęło. Te czynności powtórzyć dwukrotnie, przy czym ciasto powinno odpoczywać za każdym razem 20 minut. W czasie wałkowania podsypywać
mąką. Takie ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, przenieść na blachę, nakłuć widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu jeden prostokąt posmarować schłodzonym kremem, a drugi pokroić na jednakowe kawałki, ułożyć je na kremowej
masie i pokroić spód. Posypać
cukrem waniliowym.Przygotować krem:
żółtka utrzeć z
cukrem,
mąką i rozgniecioną
wanilią (lub
cukrem waniliowym), zalać
mlekiem i ubijać na słabym ogniu do zgęstnienia. Krem odstawić z ognia i ostudzić, mieszając. Dodać sztywną pianę ubitą z
białek i
cukru.