Wykonanie
No tak, tak..Babka w środku lata?A babki nie piecze się przypadkiem na Wielkanoc?Oczywiście, że się piecze i wtedy jest moim numerem jeden, ale co zrobić, kiedy wygłodniała mama wpada do domu i prosi o swoje ulubione ciasto :)Babka to jedno z najstarszych ciast i nie dziwie się, że pokolenia tak ją pokochały.Ta jest wyjątkowo hm.. sypka, stanowi połączenie tradycyjnej babki z nutą
kakaową. Ona właśnie tworzy wspaniałe fale, które odznaczają się na
białym cieście.Zachęcam do pieczenia, nie polecam jednak tym, którzy wolą ciasta mokre. To definitywnie nie jest opcja dla nich.Produkty:2 szklanki
pszennej mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g miękkiego
masłaszklanka
cukruodrobina
cukru waniliowego lub ekstraktu z
wanilii4
jajkaszczypta
solipół szklanki
mlekaciemne, gorzkie
kakaocukier puder do posypaniaWszystkie powinny być w pokojowej temperaturzeEtapy przygotowania:
Masło ubij mikserem na puszystą masęDodaj
cukier dalej ubijającDodaj po kolei 4
jajka, ubijaj po każdymDodaj
cukier waniliowyMąkę, proszek i
sól wymieszaj razem
Produkty sypkie dodawaj na przemian z
mlekiem powoli ubijającPodziel ciasto na 2 częściDo jednej dodaj dowolną ilość
kakao i zamieszaj łyżkąFormę wysmaruj
masłem, a dno posyp dodatkowo
mąka lub
bułką tartąWlewaj na zmianę jasną i ciemną masęWidelcem zrób zygzaki w cieściePiecz w temp. 150 C przez ok. 80 min.( do suchego patyczka)