Wykonanie

Składniki:skrzydełka,
udka kurczaka 1 kg
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sól,
biały pieprz do smakuSos:
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki płaskie
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
wywar z kurczaka 1/2 szklanki
śmietanka 1/2 szklankizielone
winogrona przekrojone na pół 2 szklankiWykonanie:Umyte kawałki
kurczaka posmarować roztopionym
masłem, posypać
cukrem,
solą i
pieprzem. Piec ok. 40 minut. Przygotować sos: w rondelku rozgrzać
masło, dodać
mąkę, podsmażyć, nie rumienić. Dodać
wino,
wywar, gotować na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę. Dodać
śmietankę i podgotować do zgęstnienia. Dodać
winogrona. Porcje
kurczaka ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z
makaronem, ziemniaczkami.