Wykonanie
Naleśniki na, które skusi się każde dziecko, że już nie wspomnę o dorosłych :) Puszyste niczym
biszkoptowe, delikatne, słodkie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kremówki. Przepis z książki " Dobra kuchnia " wydanie VI wydawnictwa " WATRA" z `85 r.
Składniki :120 g
mąki5 jaj50 g
cukru250 g słodkiej
śmietanki ( 30-36 % )szczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dolewamy małym strumieniem kremówkę. Odstawiamy.Osobno
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno.Ubite
białka dodajemy partiami do masy
żółtkowej, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dosypujemy
mąkę, mieszamy ( za pomocą łyżki,
łopatki ) aż całość będzie gładka i jednolita.Rozgrzaną patelnię smarujemy
masłem lub odrobiną
oleju. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto i rozsmarowujemy je . Ma być dość gruba warstwa. Smażymy na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)