Wykonanie
Kupiłem nową foremkę do tarty i musiałem ją przetestować. W
sumie nie wiem czy nie kupiłem foremki po to, by móc upiec tę tartę:) Foremka trochę mniejsza niż standardowa, przepis podaję jednak na tę zwykłą.
Do upieczenia tej tarty potrzebujesz:Kruche ciasto:- 200g
mąki- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajka- szczypty
soliNadzienie:- 10
śliwek- budyniu
śmietankowegoprzygotowanego według przepisu- 4 łyżek
cukruKruszonka:- 1 część
masła- 2 części
cukru- 3 części
mąkiNie podaję gramatury, nie każdy lubidużo kruszonki (ja dałem około 40g
masła).
Szybko zagnieć ciasto, rozwałkuj i umieść w formie. Dociśnij do ścianek, nadmiar ciasta usuń, na dnie zrób kilka dziurek widelcem, włóż do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj
budyń. Pokrój
śliwki na ćwiartki. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut, spód musi się upiec i być sztywny. Na podpieczonym cieście rozsmaruj
budyń. Ułóż
śliwki na budyniu, posyp
śliwki i
budyń 2 łyżkami
cukru. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 15 minut, posyp 2 łyżkami
cukru i piecz kolejne 15 minut.Przygotuj kruszonkę łącząc
mąkę,
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Wyrabiaj końcami palców aby powstały grudki. Po piecznu w
sumie przez 30 minut posyp ciasto kruszonką i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć przed krojeniem.
Smacznego!