Wykonanie
Raz-dwa-trzy! I pyszny dodatek do obiadu gotowy. Odkąd rdzenni mieszkańcy Ameryki nauczyli Pielgrzymów jedzenia i uprawy
kukurydzy, stała się ona jednym z najważniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Obecnie
kukurydza w
śmietanie nadal cieszy się sympatia mieszkańców USA, do tego stopnia, że sprzedawana jest jako gotowe danie w puszce. My jednak oczywiście wykonamy sos do niej sami, i nie będzie to dłuższe, niż raz-dwa-trzy! W ramach urozmaicenia potrawy można dodać do sosu 1-2 łyżki startego
parmezanu lub innego
sera o wyrazistym smaku. Całość można również posypać zrumienionym, pokrojonym w kostkę
boczkiem.

1 puszka
kukurydzy (ok. 340 g)1 łyżeczka
masła1 łyżka
mąkiok. 200 ml słodkiej
śmietanki UHT 10% lub 12%1
listek laurowysól i świeżo mielony
biały pieprz, do smakuW rondelku roztapiamy
masło. Dodajemy
mąkę, mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Energicznie mieszając, dodajemy zimną
śmietankę i
listek laurowy. Gotujemy kilka chwil, aż sos zgęstnieje.Wówczas dodajemy
kukurydzę z puszki, odsączoną z zalewy. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
białym pieprzem. Jeśli
kukurydza jest za gęsta, dodajemy jeszcze troszkę
śmietanki. Podgrzewamy, by danie było gorące. Nie gotujemy nadmiernie długo, by
kukurydza nie stwardniała.Podajemy na ciepło.