ßßß Cookit - przepis na Kukurydza w śmietanie, Creamed Corn

Kukurydza w śmietanie, Creamed Corn

nazwa

Wykonanie

Raz-dwa-trzy! I pyszny dodatek do obiadu gotowy. Odkąd rdzenni mieszkańcy Ameryki nauczyli Pielgrzymów jedzenia i uprawy kukurydzy, stała się ona jednym z najważniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Obecnie kukurydza w śmietanie nadal cieszy się sympatia mieszkańców USA, do tego stopnia, że sprzedawana jest jako gotowe danie w puszce. My jednak oczywiście wykonamy sos do niej sami, i nie będzie to dłuższe, niż raz-dwa-trzy! W ramach urozmaicenia potrawy można dodać do sosu 1-2 łyżki startego parmezanu lub innego sera o wyrazistym smaku. Całość można również posypać zrumienionym, pokrojonym w kostkę boczkiem.
1 puszka kukurydzy (ok. 340 g)
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
ok. 200 ml słodkiej śmietanki UHT 10% lub 12%
1 listek laurowy
sól i świeżo mielony biały pieprz, do smaku
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Energicznie mieszając, dodajemy zimną śmietankę i listek laurowy. Gotujemy kilka chwil, aż sos zgęstnieje.
Wówczas dodajemy kukurydzę z puszki, odsączoną z zalewy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Jeśli kukurydza jest za gęsta, dodajemy jeszcze troszkę śmietanki. Podgrzewamy, by danie było gorące. Nie gotujemy nadmiernie długo, by kukurydza nie stwardniała.
Podajemy na ciepło.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Kukurydza-w-smietanie-Creamed-Corn.html