Wykonanie
Szparagi to jedne z moich ulubionych warzyw więc bardzo się cieszę, że zaczął się na nie sezon. Okazuje się jednak, że nie wszyscy dobrze je znoszą, gdyż wczoraj się dowiedzieliśmy, że A. jest na nie uczulony. Ale ja nie, więc
będę musiała sama sobie z nimi radzić:)

Ugotowałam
szparagi w zwykłym garnku z minimalną ilością
wody, czyli większość z nich gotowała się na parze. Do
wody dodałam po pół łyżeczki
soli i
cukru. Gotowałam tak niecałe 10min. Wcześniej łodyżki umyłam dokładnie, obcięłam twardą końcówkę (zielonych nie trzeba obierać).Składniki na sos:1 łyżka
masła500g
serka topionego śmietankowego100ml
mleka1/2
kostki rosołowej (może być mniej lub zupełnie z niej zrezygnuj)
sól,
biały pieprzłyżka
mąkiStopić
masło na nie za dużym ogniu, dodać
mąkę i dokładnie wymieszać na gładko, dodać
mleko i
bulion, zagotować cały czas mieszając. Wrzucić pokrojony
serek i mieszać do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić do smaku. Można dodać inny rodzaj
sera dla wyostrzenia smaku, np pleśniowy.Gotowe
szparagi polać sosem. Smacznego:)
