Wykonanie
Składniki:
kapusta biała (
młoda) ok. 1,5 kg
ryż lub
kasza jęczmienna 15 dag
wieprzowina bez kości ok. 0,5 kg
grzyby suszone 1 dag
sól,
pieprzSos:
masło 4 dag
mąka 3 dag
wywar z gołąbkówpowidełka
pomidorowesól,
pieprzWykonanie:
Kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej
wody (lekko osolonej z łyżeczką
cukru) w dużym garnku i obgotować. Zdjąć z
kapusty 8-10 największych liści. Resztę
kapusty po poszatkowaniu wykorzystać na zupę lub jarzynkę.
Ryż lub
kaszę opłukać. Zagotować trzy
razy tyle
wody, co
ryżu (
kaszy), dodać
sól, wsypać
ryż (
ryż) i powoli ugotować do miękkości. Wystudzić.
Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać
ryż (
kaszę),
sól i
pieprz do smaku. Masę podzielić na 8-10 części i nakładać je na liście
kapusty. Gołąbki zawijać, zaczynając od nasady. Brzegi liści z
boków zawinąć do środka.
Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając opłukanymi
grzybami. Zalać wrzącą
wodą, oprószyć
solą, nakryć i dusić powoli.
Gdy gołąbki są już miękkie, przyrządzić sos zasmażany:
mąkę lekko zrumienić na
maśle, rozprowadzić
wywarem z
kapusty, dodać powidełka
pomidorowe,
zagotować, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Sosem zalać gołąbki.Podawać z
ziemniakami.