ßßß Cookit - przepis na Zupa grysikowa - dietetyczna

Zupa grysikowa - dietetyczna

nazwa

Wykonanie

Nazywam ją zupa "nic" :) moja córka bardzo ją lubi. Jest u nas często serwowana w okresie przeziębień, kiedy gardło boli, nos zatkany rozgrzewa idealnie.
Składniki:
1 skrzydełko
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku
2 l wody
100 g kaszy manny
sól, pieprz do smaku lub 1 łyżka Vegety
Skrzydełko opłukać, włożyć do zimnej wody. Warzywa oczyścić, opłukać dodać do wywaru (marchewkę drobno pokroić jeśli lubicie - ja daję w całości i chętnie ją jem. Dzieciom przeszkadza w zupie). Cebulę obrać i opiec jak do rosołu, dodać do warzyw wraz z obranym czosnkiem. Gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ognień by tylko mrugał. Gotować tak 40 minut. Do miękkości warzyw i mięsa. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać Vegety. Następnie wyciągnąć wszystko z wywaru dodać kaszę, rozmieszać rózgą. Gotować 5 - 7 minut. Przyprawić do smaku.
Bardzo lubię oprószyć płatkami papryczki chilli :) ostro wygrzewa ;) ale to wersja dla dorosłych :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/03/zupa-grysikowa-dietetyczna.html