Wykonanie
Nazywam ją zupa "nic" :) moja córka bardzo ją lubi. Jest u nas często serwowana w okresie przeziębień, kiedy gardło boli, nos zatkany rozgrzewa idealnie.
Składniki:1 skrzydełko
włoszczyzna: 1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
pora i
selera, 1 mała
cebulka, 1 ząbek
czosnku2 l
wody100 g
kaszy mannysól,
pieprz do smaku lub 1 łyżka
VegetySkrzydełko opłukać, włożyć do zimnej
wody. Warzywa oczyścić, opłukać dodać do
wywaru (
marchewkę drobno pokroić jeśli lubicie - ja
daję w całości i chętnie ją jem. Dzieciom przeszkadza w zupie).
Cebulę obrać i opiec jak do rosołu, dodać do warzyw wraz z obranym
czosnkiem. Gdy
wywar się zagotuje zmniejszyć ognień by tylko mrugał. Gotować tak 40 minut. Do miękkości warzyw i
mięsa. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać
Vegety. Następnie wyciągnąć wszystko z
wywaru dodać
kaszę, rozmieszać rózgą. Gotować 5 - 7 minut. Przyprawić do smaku.Bardzo lubię oprószyć
płatkami papryczki chilli :) ostro wygrzewa ;) ale to wersja dla dorosłych :)