Wykonanie
Zainspirowała mnie
Kasia swoją mizerią z
cukinii (przepis tutaj). Miałam tak po trochu wszystkiego bo i troszkę tortellini z obiadu, ostatnie
ogórki z działki i
paprykę. Wszystko to się bardzo fajnie skomponowało.

Składniki:1
cukinia mała (300 g)2 nieduże
ogórki gruntowe1
zielona papryka1
cebula szalotka100 g ugotowanego tortellini (u mnie z
szynką) - opcjonalnieSos:180 g
jogurtu naturalnego1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżeczka
miodu lub
cukru1 łyżeczka
octu (u mnie balsamiczny)1 łyżeczka
soku z cytryny lub
limonki (opcjonalnie kwasek)2 cm kawałek
papryki chilli drobno pokrojony do posypania na wierzch (u mnie suszona)
Cebulę obrać, pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tortellini wrzucić do wrzącej posolonej 1 łyżeczkę
wody i gotować 15 minut. Odcedzić, przelać zimną
wodą, pozostawić do przestygnięcia.
Młodą cukinię wystarczy opłukać, usunąć końce i poszatkować na tarce do mizerii.
Ogórki przepłukać i pociąć ze skórą. Z
papryki usunąć nasiona, wypłukać i pokroić w paski.Wszystko ze sobą połączyć. Składniki sosu wymieszać. Zalać nim
sałatkę, przemieszać i na wierzch oprószyć
płatkami chilli. Schłodzić 15 minut.Smakowała mi bardzo bez tortellini ale mój M. był zachwycony właśnie tymi pierożkami mówiąc, że jest treściwsza :) Przepis polecam jest bardzo fajny, a jak zrobicie to już Wasza decyzja i inwencja twórcza :)