Wykonanie
...kiedy obfitość warzyw...nie sposób przejść obok nich obojętnie czując te zapachy świeżości. Zapraszam na leczo.

Składniki na ok. 4 l lecza:1
cukinia (u mnie 1,2 kg)4
papryki (2 czerwone, 2 żółte - 700 g)3
cebule1
por100 g
fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (jaka pod ręką)3
marchewki (średnie)500 g
kiełbasy zwyczajnej (lub innej jaką lubicie)250 g
wędzonego boczku100 g
koncentratu pomidorowego lub 4 świeże
pomidory1 łyżka
skrobi kukurydzianej2 łyżeczki
papryki słodkiej (lub ostrej - zależy od gustu)
sól,
pieprz do smaku1 l
wodyWarzywa umyć pod bieżącą
wodą następnie:-
cukinię obrać ze skóry (nie jest to konieczne jeśli
cukinia jest
młoda i ma miękką skórkę). Pokroić ją wzdłuż na połowę i na ćwiartki. Wyciąć nasiona. Ćwiartki pokroić w 0,5 cm plastry.-
paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, przepłukać pod bieżącą
wodą. Połówki przeciąć jeszcze raz wzdłuż. Gotowe ćwiartki kroić w 0,5 cm piórka.- z
fasolki szparagowej usunąć końce, przekroić na połowę lub 3 części.-
cebulę obrać, pokroić w piórka-
marchewkę obrać pokroić w plastry- z
pora odciąć zielone liście, kroić w plastry lub piórka.
Boczek i
kiełbasę pokroić w kostkę następnie przesmażyć na rozgrzanej suchej patelni. Ściągnąć łyżką cedzakową i na wytopionym tłuszczu podsmażyć
cebulę i
pora do zeszklenia.W garnku zagotować
wodę dodać
fasolkę szparagową i
marchewkę, gotować je 5 minut. Dodać
paprykę i podsmażony
boczek z
kiełbasą gotować kolejne 5 - 7 minut. Po tym czasie dołożyć
cukinię i
cebulę z
porem. Gotując cały czas na niewielkim ogniu dodać
koncentrat pomidorowy,
skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 1/4 szkl. zimnej
wody. Przyprawić
papryką,
solą i
pieprzem. Całość gotować do miękkości warzyw (u mnie 7 - 10 min). Odstawić na 10 minut i podawać.Ten sposób gotowania sprawi, że warzywa będą jednakowo obgotowane a nie rozgotowane.Zamiast
koncentratu pomidorowego można użyć świeżych
pomidorów. Należy je sparzyć ściągnąć skórkę wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę i dodać do gotowania z
papryką.Smacznego :)