Wykonanie
Rewelacyjny dodatek do
mięsa drobiowego. U mnie były kotlety z
piersi indyczej podsmażane na suchej, teflonowej patelni, oprószone ulubionymi
przyprawami jak
sól,
pieprz,
papryka słodka i
curry. Do tego
młode ziemniaczki...

Składniki:0,5 l
wody1/3
papryczki chili (u mnie suszona)pęczek
tymianku (ok.10 niewielkich gałązek)1 średnia
cebula1 duży ząbek
czosnku1
jogurt typu greckiego (150 g Piątnica)1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej0,5 łyżki
Vegety5 kotletów z
piersi indyczej dowolnie przyprawione (500 g)
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce
oleju.
Wodę zagotować dodać
cebulę z
czosnkiem,
Vegetę oraz przesmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu kotlety indycze. Gotować 5 minut w tym czasie drobno pokroić
tymianek i papryczkę. Jeżeli łodyżki
tymianku są twarde należy obrać tylko drobne listki. Dodać do
wywaru. Rozmieszać
skrobię w 1/4 szklanki zimnej
wody, przelać do reszty, gotować minutę.
Jogurt rozmieszać w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego sosu następnie przelać do całości rozmieszać i odstawić. Nie gotować.
Sos jest bardzo aromatyczny i pikantny, polecam wypróbować. Osobiście bardzo mi posmakował :)