ßßß Cookit - przepis na Sos tymiankowy z chili

Sos tymiankowy z chili

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny dodatek do mięsa drobiowego. U mnie były kotlety z piersi indyczej podsmażane na suchej, teflonowej patelni, oprószone ulubionymi przyprawami jak sól, pieprz, papryka słodka i curry. Do tego młode ziemniaczki...
Składniki:
0,5 l wody
1/3 papryczki chili (u mnie suszona)
pęczek tymianku (ok.10 niewielkich gałązek)
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1 jogurt typu greckiego (150 g Piątnica)
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
0,5 łyżki Vegety
5 kotletów z piersi indyczej dowolnie przyprawione (500 g)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Wodę zagotować dodać cebulę z czosnkiem, Vegetę oraz przesmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu kotlety indycze. Gotować 5 minut w tym czasie drobno pokroić tymianek i papryczkę. Jeżeli łodyżki tymianku są twarde należy obrać tylko drobne listki. Dodać do wywaru. Rozmieszać skrobię w 1/4 szklanki zimnej wody, przelać do reszty, gotować minutę. Jogurt rozmieszać w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego sosu następnie przelać do całości rozmieszać i odstawić. Nie gotować.
Sos jest bardzo aromatyczny i pikantny, polecam wypróbować. Osobiście bardzo mi posmakował :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/06/sos-tymiankowy-z-chili.html