ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta - dietetyczna

Młoda kapusta - dietetyczna

nazwa

Wykonanie

To kolejny smak dzieciństwa, z tą różnicą, że ja podam Wam przepis z ograniczonymi kaloriami a moja mama robiła ją na boczku albo żeberkach, zagęszczała mąką i dodawała świeżej śmietany zebranej z garnka z mlekiem. Było to bajecznie pyszne. Niestety kiedy zachorowała na cukrzycę trzeba było zrezygnować z takich rarytasów. Przepis polecam osobom walczącym z cukrzycą i cholesterolem.
Składniki:
młoda kapustka 1/2 kg
1 cebula
1 skrzydełko lub kostka rosołowa
pęczek koperku
5 grzybów suszonych
1 jogurt naturalny gęsty 150g
1 łyżka Vegety
2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli, pieprzu
1/2 l wody
Do 1/2 l wody dodaję wypłukane skrzydełko, Vegetę, suszone grzybki i gotuję 15 minut na małym ogniu.
Kapustę obieram ze zniszczonych liści, drobno szatkuję. Cebulę obieram, kroję w piórka. Gotuję 2 l wody następnie do wrzątku wrzucam kapustę z cebulą. Sparzam ją 3 minuty, przecedzam i dodaję ją do wywaru mięsno - grzybowego. Gotuję 7 - 10 minut, kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Do gotującej się kapusty dokładam kwasek, drobno pokrojony koperek oraz skrobię rozmieszaną w 6 łyżkach zimnej wody. Gdy zgęstnieje ściągam z ognia, w osobnym naczyniu mieszam jogurt z chochelką gorącej kapusty i przekładam do reszty. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem. Całość jeszcze raz mieszam do połączenia się składników i już nie gotuję by jogurt się nie ściął.
Ps.
Jeżeli użyjecie tylko kostki rosołowej to nie musicie jej aż tak długo gotować wystarczy do wrzątku wrzucić grzybki i za 5 minut kapustę.
Świetny dodatek do dań mięsnych lub najzwyczajniej z młodymi ziemniaczkami.
Kapustka jest dietetyczna ale też bardzo smaczna
www.comfortfood.pl
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-dietetyczna.html