Wykonanie
To kolejny smak dzieciństwa, z tą różnicą, że ja podam Wam przepis z ograniczonymi kaloriami a moja mama robiła ją na
boczku albo żeberkach, zagęszczała
mąką i dodawała świeżej
śmietany zebranej z garnka z
mlekiem. Było to bajecznie pyszne. Niestety kiedy zachorowała na cukrzycę trzeba było zrezygnować z takich rarytasów. Przepis polecam osobom walczącym z cukrzycą i cholesterolem.

Składniki:
młoda kapustka 1/2 kg1
cebula1 skrzydełko lub
kostka rosołowapęczek
koperku5
grzybów suszonych1
jogurt naturalny gęsty 150g1 łyżka
Vegety2 płaskie łyżki
skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego lub 1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soli,
pieprzu1/2 l
wodyDo 1/2 l
wody dodaję wypłukane skrzydełko,
Vegetę,
suszone grzybki i gotuję 15 minut na małym ogniu.
Kapustę obieram ze zniszczonych liści, drobno szatkuję.
Cebulę obieram, kroję w piórka. Gotuję 2 l
wody następnie do wrzątku wrzucam
kapustę z
cebulą. Sparzam ją 3 minuty, przecedzam i dodaję ją do
wywaru mięsno -
grzybowego. Gotuję 7 - 10 minut,
kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Do gotującej się
kapusty dokładam kwasek, drobno pokrojony
koperek oraz
skrobię rozmieszaną w 6 łyżkach zimnej
wody. Gdy zgęstnieje ściągam z ognia, w osobnym naczyniu mieszam
jogurt z chochelką gorącej
kapusty i przekładam do reszty. Przyprawiam do smaku
solą,
pieprzem. Całość jeszcze raz mieszam do połączenia się składników i już nie gotuję by
jogurt się nie ściął.Ps.Jeżeli użyjecie tylko
kostki rosołowej to nie musicie jej aż tak długo gotować wystarczy do wrzątku wrzucić
grzybki i za 5 minut
kapustę.Świetny dodatek do dań
mięsnych lub najzwyczajniej z młodymi ziemniaczkami.
Kapustka jest dietetyczna ale też bardzo smacznawww.comfortfood.pl