Wykonanie
Bardzo fajna, lekka i smaczna zupa u mnie podana z
makaronem.

Składniki:200g
pora1
pomarańcza1/2 szk. białego
wytrawnego wina1 skrzydełkoporcja warzyw na
wywar (2
marchewki, kawałeczek
selera, 2
pietruszki, 1
cebula, 100g
kapusty)1 łyżka
przyprawy typu
Vegetasól,
pieprz do smaku1 łyżka
skrobi kukurydzianej200g
makaronu (u mnie kolanka
Malmy)Skrzydełko przepłukuję pod zimną
wodą, zalewam 2 l
wody i gotuję. Warzywa oczyszczam.
Cebulę opiekam jak do rosołu.
Marchewki kroję w plasterki dodaję do gotującego się
mięsa z
selerem,
pietruszką i opieczoną
cebulką. Gotuję 0,5 godziny - do miękkości
mięsa. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaję
kapustę. Z
wywaru wyciągam łyżką cedzakową wszystko oprócz pokrojonej
marchewki dodaję
Vegetę i pozostawiam na maleńkim ogniu. Z
pora ściągam wierzchnią warstwę liści, kroję wzdłuż na pół i w poprzek robiąc półksiężyce. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oleju, dodaję
pora przesmażam do lekkiego zrumienienia, dolewam
wino i duszę 5 minut (do odparowania
wina).
Pomarańczę obieram, filetuję, kroję w cząstki.

Do wyższego naczynia przekładam
pora,
pomarańczę i dolewam 1/2 szklanki
wywaru. Miksuję blenderem na jednolitą masę, następnie dodaję do
wywaru, ogrzewam.
Skrobię mieszam w 2 łyżkach zimnej
wody dodaję do zupy doprowadzam do wrzenia i odstawiam.
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu i podaję z zupą.Spróbujcie polecam :)