ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa z pomarańczą

Zupa porowa z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajna, lekka i smaczna zupa u mnie podana z makaronem.
Składniki:
200g pora
1 pomarańcza
1/2 szk. białego wytrawnego wina
1 skrzydełko
porcja warzyw na wywar (2 marchewki, kawałeczek selera, 2 pietruszki, 1 cebula, 100g kapusty)
1 łyżka przyprawy typu Vegeta
sól, pieprz do smaku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
200g makaronu (u mnie kolanka Malmy)
Skrzydełko przepłukuję pod zimną wodą, zalewam 2 l wody i gotuję. Warzywa oczyszczam.Cebulę opiekam jak do rosołu. Marchewki kroję w plasterki dodaję do gotującego się mięsa z selerem, pietruszką i opieczoną cebulką. Gotuję 0,5 godziny - do miękkości mięsa. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kapustę. Z wywaru wyciągam łyżką cedzakową wszystko oprócz pokrojonej marchewki dodaję Vegetę i pozostawiam na maleńkim ogniu. Z pora ściągam wierzchnią warstwę liści, kroję wzdłuż na pół i w poprzek robiąc półksiężyce. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, dodaję pora przesmażam do lekkiego zrumienienia, dolewam wino i duszę 5 minut (do odparowania wina). Pomarańczę obieram, filetuję, kroję w cząstki.
Do wyższego naczynia przekładam pora, pomarańczę i dolewam 1/2 szklanki wywaru. Miksuję blenderem na jednolitą masę, następnie dodaję do wywaru, ogrzewam. Skrobię mieszam w 2 łyżkach zimnej wody dodaję do zupy doprowadzam do wrzenia i odstawiam. Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu i podaję z zupą.
Spróbujcie polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/04/zupa-porowa-z-pomaranczem.html