Wykonanie
Kolejny smak dzieciństwa...lekka, pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa. Dla mnie "bomba", dla M. za mało treściwe, a dzieci nie przepadają za
ryżem. Wyszło na to, że sama zjadłam na raty ;)

Składniki:1 szklanka
ryżu jaśminowego (180 g)400 ml
mlekasos z przypraw korzennych3 średnie
jabłka2 łyżki stołowe
rodzynek (opcjonalnie)4 łyżki
dżemu truskawkowegoRyż zalewam zimną
wodą i odstawiam na 0,5 godz. w tym czasie przygotuję sos z
korzennymi przyprawamiSkładniki na sos:3/4 szk
mleka2
żółtka3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
masła (u mnie klarowane)1 gwiazdka
anyżu1/2 laski
cynamonu2
goździki
Mleko gotuję z
przyprawami. Ściągam z ognia wyciągam
przyprawy (przydadzą się do
ryżu). Mikserem ucieram
żółtka z
cukrem następnie wlewam gorące
mleko cienkim strumieniem cały czas ucierając na najniższych obrotach. Naczynie z
żółtkami wstawiam do większego garnka z gorącą ale nie wrzącą
wodą. Podgrzewam ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Po zgęstnieniu dodaję
masło, mieszam i odstawiam do przestudzenia. (Proszę się nie sugerować ilością
masła na zdjęciu, dałam 1 łyżkę).
Ryż przecedzam, zalewam wrzątkiem (0,5l
wody) odstawiam na 2 minuty, znów odcedzam i zalewam wrzącym
mlekiem dodaję szczyptę
soli,
anyż i
cynamon wyciągnięty z
mleka. Gotuję 10 - 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mieszam od czasu do czasu, żeby nie przypalić. Po ugotowaniu wyciągam
przyprawy i odstawiam do przestudzenia, następnie mieszam z sosem.
Jabłka obieram, ścieram na grubych oczkach dodaję szczyptę kwasku
cytrynowego, mieszam, odciskam sok ale bardzo mało. Dodaję troszkę
cynamonu i wcześniej namoczone
rodzynki.W kokilkach układam warstwowo 2 łyżki
ryżu, 1-2 łyżki
jabłek, 2 łyżki
ryżu, 1 łyżkę
dżemu truskawkowego, przykrywam
ryżem. Zapiekam 0,5 godziny w 200st.


Z podanych proporcji uzyskacie 4 porcje. Ja jedną wstawiłam do lodówki i zjadłam na zimno rewelacja!

Ps.Zawsze możecie pominąć sos i ułatwić sobie życie gotując
ryż na mleku, i dodać
przyprawy korzenne bezpośrednio do
ryżu.Możecie również użyć naczynia żaroodpornego zamiast kokilków.Nie musicie również tego zapiekać jest świetne na zimno.Pysznie polecam :)