ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami - zapiekany

Ryż z jabłkami - zapiekany

nazwa

Wykonanie

Kolejny smak dzieciństwa...lekka, pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa. Dla mnie "bomba", dla M. za mało treściwe, a dzieci nie przepadają za ryżem. Wyszło na to, że sama zjadłam na raty ;)
Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego (180 g)
400 ml mleka
sos z przypraw korzennych
3 średnie jabłka
2 łyżki stołowe rodzynek (opcjonalnie)
4 łyżki dżemu truskawkowego
Ryż zalewam zimną wodą i odstawiam na 0,5 godz. w tym czasie przygotuję sos z korzennymi przyprawami
Składniki na sos:
3/4 szk mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła (u mnie klarowane)
1 gwiazdka anyżu
1/2 laski cynamonu
2 goździki
Mleko gotuję z przyprawami. Ściągam z ognia wyciągam przyprawy (przydadzą się do ryżu). Mikserem ucieram żółtka z cukrem następnie wlewam gorące mleko cienkim strumieniem cały czas ucierając na najniższych obrotach. Naczynie z żółtkami wstawiam do większego garnka z gorącą ale nie wrzącą wodą. Podgrzewam ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Po zgęstnieniu dodaję masło, mieszam i odstawiam do przestudzenia. (Proszę się nie sugerować ilością masła na zdjęciu, dałam 1 łyżkę).
Ryż przecedzam, zalewam wrzątkiem (0,5l wody) odstawiam na 2 minuty, znów odcedzam i zalewam wrzącym mlekiem dodaję szczyptę soli, anyż i cynamon wyciągnięty z mleka. Gotuję 10 - 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mieszam od czasu do czasu, żeby nie przypalić. Po ugotowaniu wyciągam przyprawy i odstawiam do przestudzenia, następnie mieszam z sosem.
Jabłka obieram, ścieram na grubych oczkach dodaję szczyptę kwasku cytrynowego, mieszam, odciskam sok ale bardzo mało. Dodaję troszkę cynamonu i wcześniej namoczone rodzynki.
W kokilkach układam warstwowo 2 łyżki ryżu, 1-2 łyżki jabłek, 2 łyżki ryżu, 1 łyżkę dżemu truskawkowego, przykrywam ryżem. Zapiekam 0,5 godziny w 200st.
Z podanych proporcji uzyskacie 4 porcje. Ja jedną wstawiłam do lodówki i zjadłam na zimno rewelacja!
Ps.
Zawsze możecie pominąć sos i ułatwić sobie życie gotując ryż na mleku, i dodać przyprawy korzenne bezpośrednio do ryżu.
Możecie również użyć naczynia żaroodpornego zamiast kokilków.
Nie musicie również tego zapiekać jest świetne na zimno.
Pysznie polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/01/ryz-z-jabkami-zapiekany.html