Wykonanie
Wstyd się przyznać ale ostatnio nic mi się nie chce, chyba jesienne przesilenie. Macie też czasem leniwca? To zupa dla Nas. Prosta, pożywna i szybka.

Składniki:5 średnich
marchewek2
ziemniaki2 małe
selery (lub 1 duży)1
por1
cebula1 skrzydełko z
kurczaka lub (mała kość wieprzowa)1 łyżka
Vegety, szczypta
pieprzu2 łyżki
skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)Skrzydełko lub kość (to co macie pod ręką) przepłukuję w zimnej wodzie, zalewam 1 litrem
wody, gotuję 15 minut od zagotowania. W tym czasie obieram jarzyny, przepłukuję, kroję w niewielkie kawałki żeby dobrze było
potem zblendować.
Cebulę kroję w kostkę,
pora w krążki przesmażam na łyżce
oleju do zeszklenia. Dodaję do
wywaru razem z warzywami. Gotuję 0,5 godz wyciągam
mięso i miksuję warzywa blenderem, następnie dolewam 1,5 litry
wody dodaję
przyprawy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka zagęszczam
skrobią. 2 łyżki
skrobi mieszam w 4 łyżkach zimnej
wody dodaję do zupy, gotuję 2 minuty od zagotowania.

Zupę można podać z
ryżem,
makaronem, grzankami lub jako zagęstnika użyć
kaszy manny (wówczas nie zagęszczamy
skrobią). 2 garści
kaszy dodajemy do zupy mieszamy by nie powstały krupy, gotujemy 5 minut.