Wykonanie
Ostatnio szukam czegoś nowego, innego, ciekawego. Obiad był rewelacyjny więc podzielę się z
Wami przepisem.

Składniki:80 dag piersi z
indyka25 dag
grzybów (boczniak)1
cebula szalotka3
serki topioneprzyp
rawy :
sól,
papryka50 dag
szparagi białejS os:1,5 szklanki
wody0,5 łyżki
Vegety1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej2 łyżki
śmietany 18%zioła drobno pokrojone: po 4 listki
bazylii,
oregano,
mięty, k olendry
makaron tagliatelle : 5 gnia zdOch dużo tego ale uwierzcie mi warto ;)Zaczęłam od umycia i po porcjowania m i ęsa, rozbiłam je tłuczkiem na cienkie kotlety tak by nie poprzecinać
mięsa. P rzyprawiłam
solą,
papryką. Odstawiłam do lodówki i zajęłam się farszem. Obrałam
cebulę, pokroiłam w kostkę. Grz yb y opłukałam również drobno pokroiłam. Cebu lę podsmażamy na łyżce
oleju, dodajemy grzy by i doprawiamy
solą,
pieprzem . Smażymy razem około 3 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na każd ego fileta układamy łyżkę farszu i 0,5 kostki
serka topionego. Zwijamy sakiewkę i spinamy wykałaczkami. Sakiewki układamy do naczynia żaroodpornego wy malowanego
olejem i wkładamy do nagrzanego do 150st. piekarnika. Mam kiepski piekarnik piekłam je 50 min, ale myślę, że z termoobiegiem jest szybciej. Sakiewki polewałam od czasu do czasu wyt worzonym sosem by nie wyschły a upiekły się.


W tym czasie gd y
mięs o się piekło robiłam całą resztę:Sos: zagotowałam
wodę, dodałam
Vegetę, minutkę pogotowałam. Dodałam rozmieszaną w zimniej wodzie
skrobię, następnie
śmietanę rozrobiłam z wrzątkiem i dodałam do
wywaru, lekko podgrzewałam, dodałam
zioła i odstawiłam. Sos wyszedł świetny, delikatny, lekki pachnący
ziołami.
Makaron ugotowałam al'dente .Na tale rz układałam kolejno -
makaron, sos na to
szparagi i odrobina sosu a obok sakiewka oczywiście już bez wykałaczek.

Danie prezentuję się naprawdę dostojnie . Polecam na imprezy okolicznościowe i życzę smacznego!