ßßß Cookit - przepis na Sakiewki z piersi indyczej ze szparagami.

Sakiewki z piersi indyczej ze szparagami.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio szukam czegoś nowego, innego, ciekawego. Obiad był rewelacyjny więc podzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
80 dag piersi z indyka
25 dag grzybów (boczniak)
1 cebula szalotka
3 serki topione
przyp rawy : sól, papryka
50 dag szparagi białej
S os:
1,5 szklanki wody
0,5 łyżki Vegety
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki śmietany 18%
zioła drobno pokrojone: po 4 listki bazylii, oregano, mięty, k olendry
makaron tagliatelle : 5 gnia zd
Och dużo tego ale uwierzcie mi warto ;)
Zaczęłam od umycia i po porcjowania m i ęsa, rozbiłam je tłuczkiem na cienkie kotlety tak by nie poprzecinać mięsa. P rzyprawiłam solą, papryką. Odstawiłam do lodówki i zajęłam się farszem. Obrałam cebulę, pokroiłam w kostkę. Grz yb y opłukałam również drobno pokroiłam. Cebu lę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy grzy by i doprawiamy solą, pieprzem . Smażymy razem około 3 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na każd ego fileta układamy łyżkę farszu i 0,5 kostki serka topionego. Zwijamy sakiewkę i spinamy wykałaczkami. Sakiewki układamy do naczynia żaroodpornego wy malowanego olejem i wkładamy do nagrzanego do 150st. piekarnika. Mam kiepski piekarnik piekłam je 50 min, ale myślę, że z termoobiegiem jest szybciej. Sakiewki polewałam od czasu do czasu wyt worzonym sosem by nie wyschły a upiekły się.
W tym czasie gd y mięs o się piekło robiłam całą resztę:
Sos: zagotowałam wodę, dodałam Vegetę, minutkę pogotowałam. Dodałam rozmieszaną w zimniej wodzie skrobię, następnie śmietanę rozrobiłam z wrzątkiem i dodałam do wywaru, lekko podgrzewałam, dodałam zioła i odstawiłam. Sos wyszedł świetny, delikatny, lekki pachnący ziołami.
Makaron ugotowałam al'dente .
Na tale rz układałam kolejno - makaron, sos na to szparagi i odrobina sosu a obok sakiewka oczywiście już bez wykałaczek.
Danie prezentuję się naprawdę dostojnie . Polecam na imprezy okolicznościowe i życzę smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/05/sakiewki-z-piersi-indyczej-ze-szparagami.html