ßßß Cookit - przepis na Roladki indycze w winnym sosie

Roladki indycze w winnym sosie

nazwa

Wykonanie

Tym razem z dodatkiem serka topionego w pysznym sosie z białego wina.
Składniki na 3 roladki:
3 kotlety indycze
100 g serka topionego
po 1/2 łyżeczki papryki, Vegety, szczypta ziół (bazylia, oregano)
3 łyżeczki Ajvaru łagodnego
3 duże lub 6 małych plastrów wędliny
Serek topiony, przekładam do miseczki i mieszam z papryką, Vegetą i ziołami.
Opłukane i osączone ręcznikiem papierowym kotlety cienko rozbijam tłuczkiem, nakładam płaską łyżeczkę Ajvaru i rozprowadzam po kotlecie. Układam na to wędlinę , 2 łyżeczki sera topionego, zwijam tak by ser podczas smażenia nie wypłynął i spinam wykałaczką. Gotową roladkę smaruję odrobiną Ajvaru obtaczam w mące pszennej i obsmażam na patelni, na gorącym oleju do zrumienienia.
Składniki na sos:
1/2 szk. wina białego u mnie półsłodkie ale polecam wytrawne
3/4 szk. wody
1/2 kostki rosołowej
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Do gotującej wody dodaję oczyszczoną i pokrojoną w kostkę marchewkę gotuję 10 minut. Cebulkę obieram, kroję w kostkę, przesmażam do zeszklenia zalewam winem i dodaję do gotującej się marchewki. Gotuję razem 10 minut dodaję kostkę rosołową, skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody. Wkładam roladki i gotuję razem 5 minut delikatnie mieszając. Podałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Pysznie polecam!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/02/roladki-indycze-w-winnym-sosie.html