Wykonanie
Tym razem z dodatkiem
serka topionego w pysznym sosie z
białego wina.


Składniki na 3 roladki:3 kotlety indycze100 g
serka topionegopo 1/2 łyżeczki
papryki,
Vegety, szczypta
ziół (
bazylia,
oregano)3 łyżeczki Ajvaru łagodnego3 duże lub 6 małych plastrów
wędlinySerek topiony, przekładam do miseczki i mieszam z
papryką,
Vegetą i
ziołami.

Opłukane i osączone ręcznikiem papierowym kotlety cienko rozbijam tłuczkiem, nakładam płaską łyżeczkę Ajvaru i rozprowadzam po kotlecie. Układam na to
wędlinę , 2 łyżeczki
sera topionego, zwijam tak by
ser podczas smażenia nie wypłynął i spinam wykałaczką. Gotową roladkę smaruję odrobiną Ajvaru obtaczam w
mące pszennej i obsmażam na patelni, na gorącym
oleju do zrumienienia.



Składniki na sos:1/2 szk.
wina białego u mnie półsłodkie ale polecam wytrawne3/4 szk.
wody1/2
kostki rosołowej1 średnia
marchewka1 średnia
cebula2 łyżki
skrobi kukurydzianejDo gotującej
wody dodaję oczyszczoną i pokrojoną w kostkę
marchewkę gotuję 10 minut.
Cebulkę obieram, kroję w kostkę, przesmażam do zeszklenia zalewam
winem i dodaję do gotującej się
marchewki. Gotuję razem 10 minut dodaję
kostkę rosołową,
skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej
wody. Wkładam roladki i gotuję razem 5 minut delikatnie mieszając. Podałam z
ziemniakami i surówką z
białej kapusty.

Pysznie polecam!