Wykonanie
Jak już wcześniejszych postach
pisałam, sezon na
dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą, dodając
ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem.
SKŁADNIKI :1 średnią
dynie hokkaido1
cebulę średnią2- 3 ząbki
czosnkuziemniaki opcjonalnie(jeśli chcemy mocno gęstą) 3 szt
sólpieprz cayennegałka muszkatołowapapryka słodka pół małej łyżeczki
cukieroliwa 2-3 łyżki1 łyżeczka
curryśmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimySPOSÓB WYKONANIA :
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość nie ma znaczenia)
Cebulę,
czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy
oliwę w garnku, wrzucamy
czosnek,
cebulę, szklimy, po czym dodajemy kawałki dyni , przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy
curry, jeszcze chwilę przesmażymy, zalewamy
wodą (tak, aby całość dobrze przykryta) Jeśli chcemy
mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3
ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku
przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką
śmietaną lub ukwaszoną gęstą
śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi
pestkami dyni lub np. z
groszkiem ptysiowym.
Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną
dynię.
Pesto z dyni klik
Gulasz jesienny klik
Pizza z
dynią i
fetą klikSmacznego
Basia