Wykonanie
Kruche ciasto z
jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej
pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z
jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód,
jabłka wcześniej podsmażane na
maśle z
cynamonem, słodka ciągnąca się
beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba nie trzeba nic więcej pisać....<3

SKŁADNIKI :( wymiary blachy 40x 26 )3,5 szklanki
mąki250 g
margaryny1 łyżeczkę
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru drobnegoszczyptę
soli5
jajek osobno
białko i
żółtko1 szklankę
cukru pudru1 łyżkę
mąki ziemniaczanejjabłka dobry kilogram
cynamon małą łyżeczkę2 łyżki
cukru brązowego (może być też tradycyjny)1/4 kostki
masła
SPOSÓB WYKONANIA :
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem, szczyptą
soli,
żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
Między czasie przygotowujemy
jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do
kapusty) smażymy do miękkości na patelni z
masłem, jeśli
jabłka są mało słodkie możemy dosłodzić 2 łyżkami
cukru brązowego, doprawiamy
cynamonem i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy
cukru pudru, a pod koniec łyżkę
mąki ziemniaczanej,
beza nam, wtedy nie opadnie.Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały
spod, na, to nakładamy
jabłka naszą błyszczącą
beze z
białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać je
cukrem pudrem. Jabłecznik pod taką postacią jest przepyszny i gwarantuję, że szybko znika.Smacznego
Basia