Wykonanie
Zimą ciężko dostać cudowne słodkie
owoce, warzywa. Jest jedno z warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby
mowa tu o
buraku.
Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z
burakami,
fetą i
szpinakiem. Słodki
burak połączony z
czerwoną cebulą, słona
feta okraszona
szpinakiem z nutą
tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika
buraka.

Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu.

SKŁADNIKI : ( porcja na tartę o szerokości blaszki 27 cm)3 średnie
buraki1
czerwona cebula2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżkę
cukru brązowego2 łyżki
octu balsamicznego z Modemy1/3 kostki
fety (można dodać więcej wedle uznania)garść
świeżego szpinaku3
jajka150 ml
śmietany (używam 12%)
sól do smakuświeży
tymianek 3 gałązki250 ml
wodyCIASTO300 g
mąki pszennej (550 używam)150 g
masła90 ml zimnej
wodyszczyptę
soli
SPOSÓB WYKONANIA :CIASTO-
mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne
masło, szczyptę
soli gdy już połączymy
mąkę z
masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć
masło z
mąką- do tego dodajemy zimną
wodę i wyrabiamy szybko tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut.- po tym czasie ciasto rozwałkujemy i nałożymy na natłuszczoną blachę ja dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia- jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1
jajko plus 1 łyżka
mąki wymieszać to i posmarować tym
ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna.- dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło- po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego
fasolę) i 5 minut bez obciążenia- aby się nie bawić z wyciąganiem
fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję
fasole,
potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.- w tym czasie przygotujemy sobie nasze
buraki-
buraki obieramy trzemy na tarce na dużych oczkach-
cebulę kroimy w cienkie plastry- na rozgrzanym
oleju szklę
cebulę do tego dodaję potarte
buraki, szklankę
wody, łyżkę
cukru,
tymianek,
sól do smaku i jak już po ok 15 minutach duszenia i jak jest już gęste dodaję 2 łyżki ostu balsamicznego mieszam jak jest jeszcze potrzeba doprawiam i odstawiam- na podpieczoną tartę nakładam nasze
buraki, kruszę
fetę, posypuję umytym
szpinakiem bez łodyżek i zalewam mieszaniną zrobioną ze
śmietany i jaj. Ostrożnie zalewamy, aby nie wypłynęło pod tartę. Jak ucieka
śmietana zawsze można zrobić "tamę " z
fety :)), posypujemy świeżym
tymiankiem- zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem do szaszłyków.

Zaskoczmy naszych domowników, gości czym zwykłym a jak zarazem wyjątkowym :)Cudownego gotowaniaSmacznego :)