ßßß Cookit - przepis na Frittata z pieczarkami i szpinakiem

Frittata z pieczarkami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Frittata w wersji mini. bardzo podobna do omletu wzbogacona jest różnymi dodatkami. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę można wszelkie dodatki do niej wykorzystać, zioła, paprykę, kukurydzę, kiełbaski. Frittatę również robimy w większej wersji na patelni, którą możemy zapiec w piekarniku lub w naczyniu żaroodpornym. Jest świetna na śniadanie. Więc panowie zbliża się czas walentynek i jeśli chcecie nas zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :)))
SKŁADNIKI :składniki na 6 mini
4 jajka
3 pieczarki średnie
garść świeżego szpinaku
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
szczypiorek, tymianek świeży wedle uznania
SPOSÓB WYKONANIA :
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- rozgrzewamy patelnie i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plastry doprawiamy do smaku
- rozmącamy jajko z mlekiem doprawiamy solą
- do foremek silikonowych (można do tego celu użyć blaszki na muffiny wcześniej smarując je masłem)
wkładamy pieczarki oraz liście szpinaku (bez łodygi)
- zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości
- pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika)
Podajemy np z pyszną domową kromką chleba
Szybko, smacznie i jak pysznie :) Polecam
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/02/frittata-z-pieczarkami-i-szpinakiem.html