Wykonanie
Frittata w wersji mini. bardzo podobna do omletu wzbogacona jest różnymi dodatkami. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę można wszelkie dodatki do niej wykorzystać,
zioła,
paprykę,
kukurydzę,
kiełbaski. Frittatę również robimy w większej wersji na patelni, którą możemy zapiec w piekarniku lub w naczyniu żaroodpornym. Jest świetna na śniadanie. Więc panowie zbliża się czas walentynek i jeśli chcecie nas zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :)))


SKŁADNIKI :składniki na 6 mini4
jajka3
pieczarki średniegarść
świeżego szpinaku3 łyżki
mleka2 łyżki
oleju rzepakowegosól,
pieprz do smaku
szczypiorek,
tymianek świeży wedle uznania

SPOSÓB WYKONANIA :- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- rozgrzewamy patelnie i podsmażamy
pieczarki pokrojone w cienkie plastry doprawiamy do smaku- rozmącamy
jajko z
mlekiem doprawiamy
solą- do foremek silikonowych (można do tego celu użyć blaszki na muffiny wcześniej smarując je
masłem)wkładamy
pieczarki oraz liście
szpinaku (bez łodygi)- zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości- pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia
jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika)Podajemy np z pyszną domową kromką
chleba

Szybko, smacznie i jak pysznie :) PolecamSmacznego