Wykonanie
Podjęłam kolejne wyzwanie tym razem z przepisu
Maria klik miałam zrobić domowy
ser. Robi się go szybko, nie potrzebne są tu cudne garnki i inne sprzęty. A
ser wyszedł wyśmienity, łagodny i co najlepsze w tym, że doprawiamy go pod siebie dodajemy to co sprawia nam przyjemność w konsumpcji. Nie wspomnę już o tym, że jest bez sztucznych konserwantów. Cały przepis znajduję się na blogu Ugotuj z nami klik . Ja zrobiłam z trochę większej porcji a jako dodatek wykorzystałam
czarnuszkę. Pycha zachęcam do zrobienia i wyrażenia swojej opinii.

SKŁADNIKI :400 ml
kefiru 2 szt1 litr
mleka 2% z butelki400 ml
jogurtu typu grecki
sól, świeżo zmielony
pieprz do smaku* nasze ulubione dodatki ja dodałam
czarnuszkę, ale może to być równie dobrze
czosnek,
oliwki,
kapary to co lubimy

SPOSÓB WYKONANIA :sposób wykonania podaję za autorką przepisu.-
Kefir,
mleko oraz
jogurt wlewamy do garnka i mieszamy rózgą aby wszystkie składniki razem się połączyły, a
jogurt był bez grudek. Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy czy powstają grudki
sera.
Ser jest gotowy gdy grudki są większe, a
serwatka jest lekko przezroczysta koloru żółtego.Należy pamiętać aby nie przegotować
sera będzie wtedy za suchy i sypki.Na sitku kładziemy gazę lub płócienną ściereczkę i wlewamy powoli zawartość garnka. Zostawiamy tak aby nadmiar
serwatki usunąć. Można lekko odcisnąć ściskając ścierkę lub pozostawić na noc aby samo odciekło.- Kolejnego dnia
ser przekładamy do miski, doprawiamy
solą,
pieprzem i dodajemy ulubione dodatki: u mnie - pokrojone
oliwki,
kapary, przeciśnięty
czosnek oraz
bryndzę.
Ser można uformować w gomułkę lub inną formę, pamiętając wcześniej aby formę wyłożyć folia spożywczą.Po kilku godzinach
ser jest gotowy.Można robić różne wersje takiego
serka.Jeśli chcemy aby się rozsmarowywał należy wcześniej go zdjąć z ognia, gdy już zaczynają się pojawiać małe grudki.
Ser w formie powinien minimum parę godzin leżeć aby "złapać" kształt,ja trzymałam ok 5 godzin.
Czarnuszka i
ser wyśmienite połączenie.
Ser nie jest ani za suchy ani za mokry. Utrzymuję swój kształt i można spokojnie go kroić na kanapki jak i sam
jajko przekąska. Zapewne jeszcze nie raz zagości na moim
stole.

Smacznego